torsdag 28. april 2016

Hva er det som får amerikanerne til å stemme som de gjør?

Det er rystende å tenke på at halvparten av amerikanerne må være like tullete som Donald Trump - hva i alle dager er det som skjer / har skjedd - der borte?  Det er hjerteskjærende og helt uforståelig at mennesker som gjør krav på å bli tatt alvorlig ikke er bedre utstyrt forstand-messig enn som så - nå tenker jeg på republikanernes representant til det kommende presidentvalget!  

Her i landet ville ikke en slik person blitt tatt alvorlig i det hele tatt - ingen ville stemt på noe sånt - nei, fri og bevare oss.  Men amerikanerne vil og det endatil med åpne øyne og orienteringsevnen så noenlunde intakt, får vi håpe.  Dette er altså etterkommere av rabagaster som dro fra Norge i sin tid for å prøve lykken i et forgjettet land langt der borte.  Hvem var det som dro over?


Ja, dette spørsmålet må en kunne stille seg når det som skjer idag virkelig skjer.  Amerika er rykket mye nærmere oss idag enn Amerika var den gangen der det lå innhyllet i en tåkedis - i de norske (altså våre) horisonter.  Vi tenkte på Amerika og sammenliknet landet med Edens Hage minst. Der var det arbeid til menneskene og der var det gull til de heldigste. Hva kunne vel Edens Hage ha som ikke der var?


Nei, si det!  Så norske menn blant mange andre skjuler seg altså i stamtavlene til halve Amerika idag minst - og kanskje utgjør de størsteparten av Donald Trump sin hærskare? Det er med skrekk og gru jeg tenker; enn om det skjuler seg en haug med slike vesener her i Norge også - som kanskje spretter fram ved neste valg? Fri og bevare oss for tankespinn!  La slike tanker forbli kun dét - tankespinn!


Men jeg er slett ikke sikker.  Når jeg ser og hører denne utgaven, Donald Trump, så går det frysninger gjennom kroppen - sterke sådanne også. Det er så rent utrolig at mennesker som tenker ikke er kommet lenger enn at de flokker seg rundt denne utgaven som sin blivende leder. Forstår de i det hele tatt hva det er de holder på med? Det som har skjedd hittil, virker slett ikke overbevisende.


Tukáte

Ingen kommentarer: