søndag 22. mars 2015

Full bevissthet - for et sterkt skibbruddent menneske

Har nettopp tatt mot til meg og sett bilder fra det beryktede Abu Ghraib-fengselet, i Irak, som viser det amerikanske militærets fangemishandling da den sto på. Det er så forferdelig at mennesker er istand til å oppføre seg slik mot andre mennesker uansett ordre eller ikke.  At de greier ?  Det er så avskyelige handlinger som kommer for en dag, at det er komplett umulig å godta som menneskelige handlinger mot et annet menneske.

Det finnes ikke grenser for hvor langt ned et menneske kan synke i heslighet og kynisme. Et menneske må dermed ha slike diametrale ytterligheter i sitt indre, at det ikke er til å forstå  egentlig. Den menneskelige hjerne er jo med på slike handlinger når de foregår, men å forstå det etterpå og å forklare det i detalj, det må jo bli umulig. Jeg har da heller aldri sett noen forsøk på slike forklaringer.

Er det forskjell på menn og kvinner med hensyn til så brutale handlinger? Jeg vet ikke, og jeg er vel i tvil om det, et menneske er nok et menneske uansett alle sine egenskaper om det er mann eller kvinne. Grusomt å erkjenne dette er det i allefall, men merkelig er det nok ikke direkte importert som vi er fra Dyreriket. Utviklet hjerne eller ikke, i denne sammenhengen kommer vi ikke langt med humanismen.  

Tukáte

Ingen kommentarer: