onsdag 12. oktober 2016

De svarte hattene !

Noe jeg alltid har lurt på sånn i det stille, er alle de forskjellige metodene folk kan benytte seg av for å komme i kontakt med det usynlige.  I det usynlige ligger det så mange muligheter som menn har brukt overfor kvinner og andre som Frivillige eller Ufrivillige måtte høre på noe de ikke hadde bedt om innføring i.  Dette hysteriet har blitt kalt forskjellig, men alltid med det kristne budskapet som utgangspunkt.  I en slik situasjon kunne du få høre mye rart, mye skremmende, mye tull, mye skrik og skrål og mye, mye annet vås og oppdiktet fanteri - vanskelig å si … !

Mange benyttet anledningen til kanskje å finne noe trygt å gjemme seg bort i - det var ikke alltid så trygt der mannssamfunn herjet med noe som skulle vekke befolkninga, og spesielt kvinner, opp av en dvale og tung søvn - mente de!  Dette foregikk med dunder og brak, roping og skriking, halleluja og mye annet fysisk rart som kunne falle den ekstatiske inn i hodet under seansen.  Mennene i svarte hatter trålte landet etter offer.   De rodde til havs for å fange noen stakkars sjeler på ei øy,  eller på en liten holme utenfor fastlandet.  Alt var tillatt for ´de svarte´

Det var mer enn fælt for unger når slike båter dunket mot land og ut av båtene kravlet svarte hatter med dertil flagrende kapper.  Besøkene var ikke til å misforstå - her kom salmebokas venn og folkets forfører.  Det ble tatt for gitt at alle, fra den minste til den eldste, kunne alt på rams fra denne 'forbaskede' boka.  Det var sjelden at det slo til, men forventningen om det lyste og kunne kjennes rent fysisk mange ganger. Fælt det også!  Den som kjente til besøkene var aldri i tvil om at det som ble oppfattet - hørte til helligdagenes orden!

Det var helst helligdagene en burde være forberedt på slike visitter, men også ellers. Spenningen hang i lufta fra første våkne åndedrag på en slik hellig dag. Ungene ville helst operere i flokk på slike dager!  Bedre å være mange enn å måtte ta et sånt oppgjør på egen hånd - om du var i 8-10 års alderen, eller der omkring! Barna forsto ikke alt rundt besøkene og syntes derfor det bare var nifse greier.  Slike minner biter seg fast som var de festet med både lim, spiker, tau og tape.   Heldigvis - alle kom levende fra besøkene, det var bare skremmende for unger.  

Tukáte

Ingen kommentarer: